3 Modalitati de a Crea un Site Web Gratuit (Guest Post de Bogdan Spataru)
În urmă cu un deceniu crearea, dezvoltarea și administrarea site-urilor web era o activitate complexă, care solicita resurse de timp, bani și cunoștințe de programare dintre cele mai diverse.
Din fericire, acum totul este mult mai simplu.
Dacă ești începător și nu ai deloc habar de unde să începi și cum sa faci un site web de la zero, fără cunoștințe de programare, citește în continuare și descoperă trei dintre cele mai eficiente modalități.
1. WebWave – creezi un site gratis in maxim 5 minute
Majoritatea celor care își doresc un site se întreabă, de regulă, cât de dificil poate fi să-ți realizezi propriul site, care sunt cunoștințele de care ai nevoie și, bineînțeles, care sunt costurile.
Din fericire, adevărul e că nu ai nevoie nici de cunoștințe specifice (programare sau web design) și nici nu este nevoie să scoți cardul din portofel.
Cu WebWave ai posibilitatea de a crea un site fără a plăti nimic.
WebWave nu este altceva decât un website builder care îți oferă șansa de a publica un site pe un subdomeniu, în doar câteva minute, fără costuri financiare.
Desigur, dacă vrei mai mult, poți activa oricând un plan premium.
Spre deosebire de alte programe de acest gen, WebWave prezintă avantajul că dispune de o interfață user-friendly, fiind foarte ușor de folosit chiar și de către cei mai neexperimentați utilizatori.
Te întrebi cum poți crea un site cu WebWave?
Tot ce trebuie să faci este să-ți creezi un cont gratuit, să alegi un nume pentru site și să începi să-l creezi trăgând cu mouse-ul elementele dorite în pagina de lucru.
Cât privește conținutul text, cu WebWave poți crea o pagină web la fel de simplu ca atunci când utilizezi orice alt editor de text, cum ar fi Notepad sau Microsoft Word.
Vrei mai mult de la site-ul tău?
Prin activarea unui plan premium ai posibilitatea de a seta propriul nume de domeniu, beneficiezi de o limită de trafic superioară și ai la dispoziție un spațiu de stocare mult mai mare.
WebWave în limba română este disponibil la adresa https://webwave.me/
2. Webnode – cel mai usor de folosit website builder
Am vorbit despre WebWave în prima parte a acestui articol deoarece este un program cu facilități premium și caracteristici avansate, superioare celor oferite de Webnode.
Cu toate acestea, dacă tot ceea ce îți dorești este un simplu site de prezentare, ori un magazin online fără prea multe pretenții, recomandarea principală este să optezi pentru Webnode.
Spre deosebire de WebWave, care este un program relativ nou, Webnode are deja o istorie de câțiva ani și a dovedit în nenumărate rânduri că este cel mai simplu și ușor de utilizat program pentru crearea de site-uri web.
Cum simplitatea nu vine niciodată fără compromisuri, partea negativă la Webnode este aceea că nu-ți oferă prea multe dacă ești interesat de crearea unui site mai sofisticat, cu mai multe funcții sau cu un design mai profesional.
De asemenea, spre deosebire de WebWave, programul Webnode prezintă marele dezavantaj de a nu oferi plata lunară în cazul în care dorești să faci upgrade la un pachet premium.
Pentru o bună parte dintre utilizatorii programului, vine vremea când trecerea la un domeniu propriu este o acțiune necesară iar plata anuală (singura opțiune disponibilă) poate fi într-adevăr o piedică atunci când bugetul alocat nu permite.
Webnode are însă și părțile lui bune. Dacă vrei să creezi un site web simplu, pe subdomeniu web, fără a plăti niciun leu, acest program se poate dovedi o soluție demnă de luat în considerare.
Webnode vine la pachet cu o serie de șabloane gratuite, unele cu aspect într-adevăr profesional, astfel încât nu trebuie să-ți faci griji cu privire la designul noului tău site.
Va arăta exact așa cum îți dorești, fiind foarte personalizabil direct din panoul de control.
Webnode în limba română este disponibil la adresa https://www.webnode.ro/
3. WordPress – cea mai utilizata platforma pentru bloguri
Pentru un site de prezentare utilizarea unui program ca WebWave sau Webnode se poate dovedi, în orice situație, o alegere înțeleaptă.
Este întotdeauna ușor de folosit și îți oferă practic tot ceea ce ai nevoi pentru un site de acest gen.
Dacă însă intenția ta este să-ți creezi un blog, atunci WordPress este de departe cea mai bună alegere pe care ai putea să o faci.
Acest CMS (Content Management System) îți oferă practic tot ceea ce ai nevoie pentru a pune bazele unui blog de succes.
Deși este actualizat în fiecare lună, WordPress nu costă nimic!
În plus, WordPress are în spate o comunitate imensă de utilizatori ce își oferă cunoștințele celor care sunt la început de drum cu realizarea unui site web.
Avantajele acestei platforme sunt multiple. WordPress acționează practic ca un „editor de site-uri web”, astfel că nu vei avea nevoie să înveți sau să deții abilități de codificare pentru a adăuga o imagine sau o simplă linie de text.
Deși este cea mai ușoară platformă cu care am lucrat vreodată, WordPress este suficient de flexibilă pentru a se adapta cu ușurință nevoilor tuturor, de la proprietari de afaceri mici la profesioniști, artiști, deținători de magazine online sau bloggeri.
Comparând-o cu cele două programe descrise anterior, platforma WordPress prezintă marele avantaj că oferă un control deplin asupra designului și tipului de conținut ce va fi aișat pe site.
Pentru a crea un site cu WordPress ai nevoie de două lucruri: un nume de domeniu web și un pachet de găzduire.
Ambele pot fi achiziționate la prețuri accesibile de la diverși furnizori.
De îndată ce te afli în posesia unui nume de domeniu și a unui pachet de găzduire web, tot ce trebuie să faci este urmezi câțiva pași simpli pentru a instala platforma WordPress pe server.
Există pe internet o mulțime de tutoriale ce îți explică pas cu pas cum se realizează un site cu WordPress. Așa că nu voi detalia această etapă.
Tot ce vreau să mai știi este că poți opta pentru instalarea automată a platformei WordPress prin intermediul aplicației Softaculous, disponibilă gratuit în panoul de control al pachetului de găzduire achiziționat.
Dacă vrei să instalezi WordPress în mod manual, poți descărca ultima versiune a aplicației, în limba română, de la adresa oficială https://ro.wordpress.org/.
Mult succes cu noul tău site.